add 1.1.0 doc

This commit is contained in:
tncyclk 2017-11-15 08:37:46 +03:00
parent cd46755ac0
commit 00339c78dc
150 changed files with 1293 additions and 0 deletions

229
1.1.0/ahenk/ahenk.md Normal file
View file

@ -0,0 +1,229 @@
### Ahenk
Ahenk; kendine iletilen görevleri yerine getirmek, politikaları uygulamak ve sonuçlarını Lidere iletmekten sorumlu servis yazılımıdır. Ahenk yönetilen sistemlerde tam yetkili (super user) olarak çalışmaktadır. Verilen görevleri yerine getirmek, yerine getirdiği görevlerin sonuçlarını Lidere iletmekten sorumludur.
Ahenkler kullanıcılara ve sistemlere uygulanmış politikaları da ele alıp sistemler üzerinde düzenlemeler yaparlar. Ahenk uygulaması çekirdek modüllere eklenen eklentiler şeklinde tasarlanmıştır. Çekirdek; içinde servis yapısı, iletişim, veritabanı, günce yönetimi ve dosya transfer modülleri başlıca modüllerdir. Ahenkler python ile geliştirilmiştir. Python güvenilir yapısı, geniş kütüphane desteği nedeniyle tercih edilmiştir.
Ahenk ile Lider arasındaki iletişim tamamen JSON kalıpları şeklinde XMPP protokolü ile gerçekleştirilmiştir. Her Ahenk sadece Lidere bağlı XMPP sunucu ile iletişime geçmesi yeterlidir.
Ahenk sistemler kendilerini XMPP sunucuya otomatik olarak kayıt edecek şekilde tasarlanmışlardır.
Bu iletişim dilenirse SSL ile güvenlik seviyesi artırılabilir. Lider Ahenk arasındaki iletişimde kullanılan
JSON yapılarının detayları için aşağıdaki belgeyi inceleyebilirsiniz.
(http://docs.liderahenk.org/lider-ahenk-docs/general/mesaj_formatlari/)
Kimi eklentiler, dosya transferlerine ihtiyaç duyabileceği düşünüldüğünde SSH üzerinden bir “Dosya Sunucu” ön görülmüş ve gerekli alt yapı Ahenk çekirdeği içine eklenmiştir. Örneğin; ekran görüntüsü uygulaması aldığı ekran görüntüsü resmini “Dosya Sunucu” üzerine SSH ile aktarır ve bu dosyayı ve aktardığı yolu (path) Lidere cevap olarak döner.
Ahenkler iletişim alt yapısının sağlam ve ayakta kalabilmesi için çeşitli önlemler alınmıştır. Her kullanıcının benzer zamanlarda sistemleri kullanmaya başlaması gibi nedenler ile büyük politika kurallarının sürekli ve tekrartekrar aktarılması nedeniyle oluşabilecek ağ daralmalarını politikaların güncel son sürümlerini kendilerinde yedekler (cache) ve değişim olmadığı sürece yedekten kullanırlar. Bu özellik sayesinde Lidere erişim olmadığı durumlarda da son uygulanan politikalar geçerli olacaktır. Bu yedekleme için Ahenkler ufak birer veritabanı kullanırlar.
Ahenk sistemleri değişik özellikteki sistemlerde sistem karmaşasını artırmadan çözüm üretebilmek için bir yapı da sağlar. Örneğin; kimi ince istemci çözümlerinde (LTSP, X2Go, ...) bazı eklentilerin tümüyle farklı çalışması gerekebilmektedir. Bu durumda sadece ilgili eklentilerin ilgili görev politika kesimleri ele alınarak çözüm sağlanabilmektedir.
(http://docs.liderahenk.org/lider-ahenk-docs/developers/ahenk/ahenk_calisma_mekanigi/)
Ahenk çekirdeği ve eklentiler sistemlere ayrı ayrı paketler olarak kurulabilmektedir. Ahenk, kendisine iletilen bir göreve veya politikaya ilişkin eklenti kurulu değil ise “Dosya Sunucu” üzerinden ilgili eklenti paketini otomatik kurabilmektedir.
### Süreçler ve Servisler
Ahenk; Lider'den gelen görevleri/politikaları bulunduğu bilgisayar üzerinde çalıştırıp sonuçlarını yine Lider'e döndüren bir servistir. Yetenekleri eklentilerle genişletilebilir. Sistem üzerindeki olaylardan veya Liderden gelen mesajlar ile iç süreçleri tetiklenir. Bu süreçleri şöyle listeleyebiliriz:
#### Ahenk Servisinin Çalışmaya Başlaması
Ahenk base scripti olan ahenkd.py, python Daemon olarak çalışmaya başlar. İlk olarak bir scope
oluşturur. Scope, oluşturulacak servislerin tutulduğu global bir sepet olarak düşünülebilir. Ardından
Ahenk/ Ahenk eklentilerinin kullanabileceği ve Scopea atılacak servisler oluşturulur. Bu servisler
şunlardır:
**Config Manager**: Yapılandırma dosyasının okunması, değiştirilmesi, yazılmasını sağlar.
**Logger**: Farklı seviyelerde log dosyasına kayıt düşmek için kullanılır. Kaydedilen loglar **/var/ahenk/log/ahenk.log** dosyasına kaydedilir. Ahenkin baştan başlatılması ile kayıtlar silinmez.
Genel kayıt mesajı standardı şöyledir: logger.debug([ExecutionManager] Politika işlemeyebaşlandı), logger.error([PLUGINA-INIT] A işlemi gerçekleştirilirken hata ile karşılaşıldı. Hata Mesajı: {0}.format(str(e)))
**Event Manager**: Event-Function eşleştirilmesini sağlar. Böylece uygulamanın herhangi bir yerinden fırlatılan event ile önceden tanımlanmış event-actionlar sayesinde fonksiyon tetiklenir. Ahenk Db
**Service**: Ahenkin kullandığı sqlite için temel veritabanı işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.
**Message Manager**: Temel işleyişleri gerçekleştirmek için kullanılan json mesajlarını oluşturmak için
kullanılır. Örneğin message = scope.getMessageManager().policy_request_msg(user_name)
**Plugin Manager**: Eklentilerin Ahenk sistemine yüklenip kendi threadlerinin başlatılmasını sağlar. Böylece eklentiye gelen bir görev ya da profil bu thread içinde işlevini gerçekleştirebilir. Ayrıca eklentiyi Ahenkten kaldırıp, yeniden yüklemeye de izin verir. Eklentiler yüklendikten sonra yüklü eklentilerin init.py betikleri çalıştırılır.
**Scheduler**: Zamanlı görevlerin kontrolünü ve çalıştırılmasını sağlar. Kendi custom cron mekanizmasını barındırır.
**Task Manager**: Görev ve politikalar üzerinde kaydetmek, eklemek, silmek gibi temel işlemleri gerçekleştirir. Görevi kaydettikten sonra çalıştırılmasını sağlar.
**Registration**: Ahenk uygulaması çalışmaya başladığında lider tarafından sağlar. Doğrulanmamışsa ya da ilk defa çalıştırılıyorsa kendisini doğrulaması için lider ile gerekli protokolü başlatır.
**ExecutionManager**: Ahenk ve Lider çekirdeği arasında belirlenen protokolleri ve iletişim şablonlarını tanımlar ve EventManager kullanarak bu mesaj şablonlarının doğrulanmasını gerçekleştirir.
**Messager**: İletişim yöntemlerini tanımlar ve gerçekleştirir. XMPP bağlantısııp kapatılabilir. Bir çeşit XMPP Clientıdır. Gelen mesajın tipinden Event Manager üzerinden Eventi tetikler.
#### Ahenk Servisinin İlk Defa Çalışmaya Başlaması
Ahenk'in çalışmasından farklı olarak ilk defa çalışmada registration işlemi gerçekleştirilir. Ahenk kendisini kaydetmesi için, Lider'e içinde üzerinde çalıştığı makinenin bilgileri ile birlikte bir bilgi mesajını Anonim olarak gönderir ve kayıt işleminin gerçekleştirildiğine dair bir cevap bekler. Bu işlemler ilk olarak registration servisindeki generate_uuid metodunda mac adresine göre uuid yaratılmasıyla başlar. Ardından register metodu üzerinden registration parametreleri oluşturulur. **registration_request** metodunda istekte bulunulur. Son olarakanonymous_messenger betiği içeriğindeki AnonymousMessenger sınıfı üzerinden XMPPReceiver parametleri oluşturulur, uzantılar eklenir ve sunucuya bağlanılır. Beklenen cevap yapılandırılma dosyasında belirlenmiş bekleme süresi içinde gelmezse Ahenk servisi kendini kapatır.
Eğer olumlu bir cevap dönerse Anonim bağlantı kapatılıp Lider tarafından onaylanan kalıcı hesap üzerinden iletişime devam eder. Kayıt için olumlu cevap dönmezse, makinenin sahip olduğu network adresinin 3 katı kadar daha farklı jid bilgileriyle registration denemesi yapılır. Bunların hiçbirinde başarılı olunmazsa Ahenk servisi kapatılır.
#### Kullanıcının İlk Defa Ahenk Çalıştıran Bilgisayarda Oturum Açması
Ahenk çalıştıran bilgisayarda bir kullanıcı ilk defa oturum açtığında kullanıcı sözleşmesini kabul etmesi beklenir. Yapılandırma dosyasında tanımlanmış bekleme süresinde olumlu cevap verilmezse kullanıcı oturumu kapatılır. Kullanıcı sözleşmeyi kabul edene kadar bu süreç devam eder. Eğer Lider yapılandırmasında herhangi bir sözleşme tanımlanmadıysa varsayılan Ahenk Sözleşmesi metni kullanıcıya gösteirilir. Sözleşme metinleri her Ahenk servisi başlatıldığında Lider'den istenilir. Bir öncekinden farklı bir sözleşme Lider'den gönderildiğinde, kullanıcı eski sözleşmeyi kabul etmiş olsa bile yeni sözleme bir sonraki oturum açma sırasında tekrar sorulur.
#### Görev Gönderilmesi
Görev tipinde bir mesaj messenger servisine geldiğinde, recv_direct_message metodu üzerinden event manager servisi kullanılarak execution servisinde tanımlı execution manager kısmına mesaj parametresi ile gönderilir. Burada execute_task metodu üzerinden task manager servisine gönderilen nesneye dönüştürülmüş json görevi saveTask metodu yardımıyla veritabanına kaydedilir.
Bu sırada görevi çalıştıracak eklentinin yüklü olup olmadığı plugin manager servisindeki process_task metodu üzerinden kontrol edilir. Eğer yüklü değil ise Lider'e ilgili eklentinin eksik olduğuna dair bir mesaj gönderilir ve eklenti kurulana kadar görev saklanır. Eklenti ile ilgili kurulum bilgileri geldiğinde eklenti paketi uzaktan alınıp kurulur (execution manager servisi üzerindeki install_plugin metoduyla) ve Ahenk servisine yüklenir. Saklanan görev aktif hale getirilir. Bu bir zamanlı görev ise scheduler servisine gönderilir, değilse plugin manager servisine gönderilerek çalıştırılır.
#### Kullanıcının Oturum Açması ve Politika Çalıştırılması
Kullanıcı oturum açtığında command runner servisinde, belirtilen kullanıcı adıyla birlikte oturum açıldığı bilgisi run_command_from_fifo metoduna gelir. Kullanıcının son güncel sözleşmeyi kabul edip etmediğinin kontrolü Agreement sınıfındaki check_agreement metoduyla yapılır.
Ardından Lider'den bu kullanıcı ve çalışan makineye ait politika istenir. Eklentilerin safe ve login scriptleri varsa, plugin manager servisinden safe modu aktif hale getirilerek (process_mode) çalıştırılır (find_module). (Bu scriptlere hangi kullanıcının oturum açtığı bilgisi gönderilir)
Yapılandırma dosyasında belirtilen sürede Lider politika bilgilerini Ahenk'e göndermezse Ahenk veritabanından bu kullanıcı ve makine için çalıştırılmış en güncel politikayı çeker ve çalıştırır.
Politikaların çalıştırılması görevin çalıştırılması ile aynı mekaniği izlemektedir. Ancak bazı profil tabanlı eklentiler hem kullanıcı hem makine üzerine uygulanmış olabilir. Aynı eklentinin çalıştırabileceği 2 profile geldi ise (hem kullanıcı üzerine atanmış profil hem makine üzerine atanmış profil), makine üzerine atanmış profilin ezilebilir olup olmadığı kontrol edilir. Makine profili ezilebilir ise sadece kullanıcının profili, değilse sadece makine profili çalıştırılır.
#### Sonuçların döndürülmesi
Bir görev ya da profil çalıştırıldığında işlemin başarılı ya da başarısız olduğuna dair varsa ek bilgileri ile sonuç dönmesi beklenir. Bu sonuç, plugin servisindeki run metodu içindeki Response nesnesidir. Eklentinin döndürdüğü response nesnesi, belirlenmiş json formatına dönüştürülür.
Varsa data ve content type bilgilerine bakılır. Eğer content type, json değilse ve data da oluşturulmuş bir dosyanın md5 bilgisini barındırıyorsa bu dosya Lider'in gösterdiği uzak makinedeki dizine gönderilir ve sonuç mesajı Lider'e iletilir. Policy Status ile Task Status mesajlarının farkı Task
Status'te taskId bulunması, Policy Status'te commandExecutionId ve policyVersion bulunmasıdır.
#### Kullanıcının Oturum Kapatması
Kullanıcı oturum kapattığında command runner servisinde, belirtilen kullanıcı adıyla birlikte oturum kapatıldığı bilgisi run_command_from_fifo metoduna gelir. Eklentilerin safe ve logout scriptleri varsa, plugin manager servisinden safe ve logout modu aktif hale getirilerek (process_mode) çalıştırılır (find_module). Lider'e hangi kullanıcının oturumu kapattığına dair mesaj atılır.
#### Ahenk Servisinin Kapanması (Bilgisayarın Kapanması)
Ahenk servisi kapatılırken eklentilerin shutdown.py betikleri çalıştırılır. Eğer herhangi bir eklenti çalışmaya devam ediyorsa işlemini bitirmesi beklenir.
### Yapılandırma Dosyası
**[BASE]**
logconfigurationfilepath = /etc/ahenk/log.conf
dbpath = /etc/ahenk/ahenk.db
**[PLUGIN]**
pluginfolderpath = /opt/ahenk/plugins/
mainmodulename = main
**[CONNECTION]**
uid = 1111111-2222-33333-4444-555555
35/82password = aaaaa-bbbbb-ccccc-ddd-eeeeeeee
host = XXX.XXX.XXX.XXX
port = 5222
use_tls = false
receiverjid = lider_sunucu
receiverresource = Smack
servicename = im.liderahenk.org
receivefileparam = /tmp/
**[SESSION]**
agreement_timeout = 30
registration_timeout = 30
get_policy_timeout = 30
**[MACHINE]**
type = default
**[MAIL]**
smtp_host = smtp.mail_server_name.com
smtp_port = 587
from_username = username_mail
from_password = password_mail
to_address = target_mail_address@mail_server.com
36/82ayarlarını barındıran dosyanın yoludur.BASE
logconfigurationfilepath: log yapılandırma
Varsayılan değer /etc/ahenk/log.conf tur.
dbpath: Ahenk çekirdeğinin operasyonlarında kullandığı veritabanının yoludur. Varsayılan değer **/etc/ahenk/ahenk.db** dir.
### PLUGIN
pluginfolderpath: Ahenk eklentilerinin bulunduğu dizin yoludur. Varsayılan değer
`/opt/ahenk/plugins/`'dir.
Mainmodulname: Eklentiler Ahenk' e yüklenmesinde kullanılan temel py dosyasının adıdır.
Varsayılan değer `main` 'dir
### CONNECTION
**uid**: Ahenk'in kendisini kaydetmek ve XMPP Sunucusuna bağlanmak için kullandığı biricik id numarasıdır. Bu alan Ahenk tarafından doldurulacaktır.
**password**: XMPP Sunucusuna bağlanırken kullanmak üzere oluşturulan şifredir. Bu alan Ahenk tarafından doldurulacaktır.
**host**: XMPP sunucusu ip adresidir.Aktif XMPP sunucusunun geçerli ve erişilebilir bir ip adresi girilmelidir.
**port**: XMPP sunucusuna erişim için kullanılacak port numarasıdır. Port numarası varsayılan değer olarak 5222'dir. 5222 genelde TLS'i destekleyen yapılandırmalar için kullanılır. Bu değerin yanısıra standartlaşmış diğer port numaraları da bulunmaktadır. Bu numaraları kullanırken XMPP Sunucunuzun yapılandırma ayarlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ejabberd XMPP Sunucusu için ilgili detaya link üzerinden erişebilirsiniz.
**use_tls**: XMPP sunucusu tls bağlantıları destekliyorsa bu alan true olarak doldurulmalı, aksi takdirde false olmalı.
**receiverjid**: Lider uygulamasına XMPP Sunucu üzerinden erişmek için gerekli olan kullanıcı adıdır.
**receiverresource**: Lider uygulamasına XMPP Sunucu üzerinden erişmek için gerekli olan kaynak adıdır. Eğer cluster yapıda bir Lider kullnıyorsanız bu alanı boş bırakınız.
**servicename**: XMPP Sunucusunun sağladığı sanal servis adıdır. Ahenk ve Lider hesapları bu servis üzerinde tanımlı olmalıdır.Aktif XMPP sunucusunun geçerli ve erişilebilir servis adı girilmelidir.
**receivefileparam**: Ahenk'e gelen dosyaların kaydedileceği dizin yoludur.
### SESSION
**agreement_timeout**: Kullanıcı sözleşmesinin kabulu için süre kısıtının saniye türünden değeri
**registration_timeout**: Ahenk'in Lider'e kayıt işlemi için beklenecek azami süre değeri (saniye türünden)
**get_policy_timeout**: Kullanıcı oturum açtıktan sonra, Ahenk'in Lider'den güncel politikaları almak için beklediği azami süre (saniye türünden)
### MACHINE
**type**: Yaygın olmayan makine tiplerini saklamak ya da özel durumlarda kullanmak üzere makinelere verilebilecek değiştirilebilir alandır.
### MAIL
**smtp_host**: Mail servisin adresi (SMTP)
**smtp_port**: Mail servis kullanılabilir portu
**from_username** : Belirtilmiş mail sunucusunda tanımlı mail adresi
**from_password**: Yukardaki mail adresinin şifresi
**to_address**: Mailin gönderileceği hedef mail adresi

View file

@ -0,0 +1,33 @@
# Antivirüs Eklentisi
Antivirüs eklentisi hem profil hem de görev eklentisidir. Kullanıcının **"Clamav"** antivirus- programının konfigurasyonunu sağlamasını ve Ahenk makinesinde anlık olarak virüs taraması yapmasını sağlamaktadır.
- Antivirüs profiline üst menüde Lider -> Profil Tanımları başlığından ulaşılabilir.
## Antivirüs Profili
Profil ekranında kullanıcı antivirüs programının çalışma durumunu, usb kaynakların- taranıp taranmayacağı bilgisini, programın hangi sıklıkla çalışacağını, hangi sıklıkla güncelleneceğini, tarama yapılacak kaynakları, indirilen dosyaların taranıp taranmayacağı bilgisini ve indirilen dosyaların hangi dizin altında olduğu bilgisini güncelleyebilmektedir. Herhangi bir değişiklik yapmak istenilmeyen alan var ise sol tarafta bulunan kontrol butonunun seçili olmaması yeterlidir.
![Im17](images/antivirus-profil-1.png)
![Im25](images/antivirus-profil-2.png)
## Mevcut Antivirüs Programı Versiyonu
Bir Ahenk makine için çalışmakta olan bu görev, Ahenk makinesinde bulunan **"clamav"** antivirüs programının mevcut sürümü hakkında bilgi vermektedir.
![Im28](images/antivirus-version.png)
## Anlık Tarama
Bu görev ekranında, kullanıcının belirlediği dizinler üzerinde anlık virüs taraması yapılmaktadır. Birden çok dizin taranmak isteniyorsa noktalı virgül ; işareti ile bu dizinler birbirinden ayrılmalıdır.
![Im24](images/antivirus-anlik-tarama.png)
## Antivirüs Konfigürasyonu
Bu görev Ahenk makinesinde bulunan **"clamav"** antivirüs programının konfigürasyonun düzenlenmesini sağlamaktadır.
![Im26](images/antivirus.conf.png)

View file

@ -0,0 +1,15 @@
# Yedekleme Eklentisi
Dizinlerin yedeklenmesini sağlayan eklentidir. Eklenti, hem görev hem de politika özelliğine sahiptir.
![backup-plugin](images/backup-plugin.png)
**"Kullanıcı Adı, Parola, Hedef IP, Hedef Kapı**" ve **"Hedef Dizin"** alanları doldurulur. SSH- anahtarı kullanılacaksa **"SSH Anahtarını Kullan"** seçeneği, LVM Gölgeleme kullanılacaksa **"LVM Gölgeleme Kullan"** seçeneği seçilir.
Ekleme butonuna basılmasıyla birlikte yedeklenecek dizinin nasıl yedekleneceği ile ilgili ekran açılır. Bu ekranda yedeklenmesi istenilen dizinin yolu yazıldığı gibi eğer harici tutulacak dizin varsa bu dizin de Harici Tutulacaklar alanında belirtilir.
![backup-plugin-ayarlar](images/backup-plugin-ayarlar.png)
![backup-plugin-son](images/backup-plugin-son.png)
Eklentinin politika tarafı da görev tarafıyla aynı yapıya sahiptir.

21
1.1.0/eklentiler/betik.md Normal file
View file

@ -0,0 +1,21 @@
# Betik Eklentisi
Betik eklentisi, özel olarak yazılmış betik dosyalarının Ahenk makinelerde çalıştırılmasını sağlayan bir görev eklentisidir.
Betik oluşturmak ve var olan betik tanımlarına ulaşmak için sol üst menüde bulunan **"Lider -> Betik Tanımları"** seçenekleri takip edilir. Açılan pencerede sol üst menüde bulunan **"Ekle"** butonuyla yeni betik eklenebilir, tabloda bulunan betik tanımlarına çift tıklanarak ya da sol üst menüdeki **"Düzenle"** butonuna basarak kayıtlar güncellenebilir.
Yeni bir betik tanımı ekleneceği zaman açılan pencere aşağıdaki gibidir.
![Script Ilk](images/script-ilk.png)
Betik türü olarak **bash, python, perl** ve **ruby** seçenekleri mevcuttur. Betik içeriği girilerek **"Tamam"** butonuna tıklandığı takdirde betik oluşturulur.
![Script Yaz](images/script-yaz.png)
Oluşturulmuş olan betikleri çalıştırmak için bir ya da daha fazla ahenk makina seçilir. Sağ tıklama ile açılan menüde **"Görev Çalıştır -> Betik Çalıştır"** seçenekleri takip edilir. Açılan pencere aşağıdaki gibidir.
![Script Calistir](images/script-calistir.png)
Oluşturulan betiklerden biri seçilir ve betik parametreleri (eğer var ise) belirtilerek görev çalıştırılır.

View file

@ -0,0 +1,53 @@
# Tarayıcı Eklentisi
Tarayıcı eklentisi internet tarayıcısının ayarlarını güncellemeyi ve özelleştirmeyi sağlayan bir profil eklentisidir.
Profil oluşturmak için sol üst menüde **"Lider -> Profil Tanımları -> Ağ Tarayıcısı"** seçeneklerini takip edilir. Yeni bir profil oluşturmak için sol üstte **"Ekle"** butonu tıklanır. Açılan pencerede **"Genel, Vekil Sunucu, Gizlilik, Site Engelleme, Ayarlar"** sekmeleri bulunmaktadır. Her bir sekmede tarayıcı için özelleştirme yapılabilmektedir.
## Genel Sekmesi
* Firefox varsayılan tarayıcı olarak ayarlanabilir.
* Firefox başlatıldığında anasayfa gösterilebilir, boş sayfa gösterilebilir ve geçen seferden kalan pencere ve sekmeler gösterilebilir.
* Firefox anasayfası güncellenebilir.
* İndirilen dosyaların kaydedileceği dizin güncellenebilir, indirilen dosyaların nereye- kaydedileceği bilgisi her defasında kullanıcıya sorulabilir.
* Tarayıcı sekmeleri ayarları güncellenebilir.
* Tarayıcıya eklenti kurulumu engellenebilir.
![Browser Genel](images/browser-genel.png)
## Vekil Sunucu Sekmesi
Bu sekmede Vekil sunucu ayarları güncellenebilmektedir. Eklentide
* Vekil Sunucu Kullanma
* Elle Yapılandır
* Otomatik Vekil Yapılandırma URLi
* Sistem Vekil Sunucu Ayarlarını Kullan
* Bu Ağ için Vekil Sunucu Ayarlarını Otomatik Keşfet
seçeneklerinden biri seçilebilir.
Seçeneklere göre doldurulması zorunlu alanlar kullanıcıya açık hale gelecektir.
![Browser Vekil Sunucu](images/browser-vekil-sunucu.png)
Kullanıcının seçimine göre zorunlu alanlar doldurulup vekil sunucu ayarları güncellenebilir.
![Browser Vekil Sunucu Son](images/browser-vekil-sunucu-son.png)
## Gizlilik Sekmesi
Takip edilme, geçmiş ayarları ve adres çubuğu ayarları bu ekrandan yapılabilmektedir.
![Browser Gizlilik](images/browser-gizlilik.png)
## Site Engelleme Sekmesi
Site engelleme ayarları bu ekrandan yapılmaktadır.
![Browser Site Engelleme](images/browser-site-engelleme.png)
## Ayarlar Sekmesi
Tarayıcı ayarları bu sekmeden güncellenebilmektedir. Ekrandaki tabloya veri eklemek için **"Ekle"** butonuna tıklanır. Açılan penceredeki **"Özellik Adı** ve **Değer"** alanları doldurularak kayıt eklenir.
![Browser Ayarlar](images/browser-ayarlar.png)

View file

@ -0,0 +1,17 @@
# Disk Kotası Eklentisi
Herhangi bir kullanıcıya ait soft kota ve hard kota sınırlarının belirlenmesiyle bir makine üzerindeki bütün kullanıcıların kota durumlarının görülmesini sağlar. Eklenti, hem görev hem de politika özelliğine sahiptir.
## Disk Kota Profil
Herhangi bir kulllanıcı ya da kullanıcılara ait soft kota ve hard kota tanımlaması yapılmaktadır.
![Im48](images/kota-profil.png)
## Disk Kota Görev
Eklentinin görev tarafında ilgili Ahenk makinesinin bütün kullanıcılarının kota durumu getirilmektedir. Bunun için kullanıcının ek olarak bir şey yapmasına gerek yoktur. Görev çalıştırıldıktan kısa bir süre sonra bütün kullanıcılar kota durumları (soft kota, hard kota) ve disk kullanımlarıyla birlikte listelenecektir.
![Im60](images/mevcut-kota-bilgisi.png)
Eklentinin profil tarafında ise bir kullanıcının soft kota ve hard kota sınırları belirlenmektedir.

View file

@ -0,0 +1,17 @@
# Dosya Transfer Eklentisi
**"Dosya Transferi"** eklentisi görev şeklinde çalışmaktadır. Herhangi bir Ahenk üzerinde uygulanmak istendiğinde aşağıdaki ekran ile karşılaşılır.
![Filetransfer](images/filetransfer-ilk.png)
Gönderilecek dosya seçimi için **"Gözat"** simgesine tıklanır. Açılan pencereden sıkıştırılmış dosya ve dizin seçimi yapılır. Sıkıştırılmamış dizinlerin kopyalaması yapılmadan önce mutlaka arşiv dosya haline getirilmelidir. Ardından Ahenk üzerinde hangi dizin altına gönderim yapılacağı belirlenir.
![Filetransfer Dosya Secimi](images/filetransfer-dosya-secimi.png)
Kullanıcı, grup ve diğer kullanıcı izinleri ayarlanmaz ise **"root"** kullanıcısı ile aktarım yapılır.
![Filetransfer Aktar](images/filetransfer-son.png)
Kullanıcı izinleri standart linux kullanıcılarında var olan izinler şeklindedir. **"Okuma"**,**"Yazma"** ve **"Çalıştırma"** izinleri verilerek gönderilen dosyanın hakları belirlenebilir. Ayrıca dosyanın kullanıcısı ve grubuda bu ekranda değiştirilebilir.
Tüm bu işlemlerden sonra **"Çalıştır"** simgesine tıklanarak Ahenk üzerine transfer işlemi gerçekleştirilir.

View file

@ -0,0 +1,29 @@
# Güvenlik Duvarı Eklentisi
Varolan güvenlik duvarı kurallarını getirmeyi ve yeni güvenlik duvarı kuralları tanımlamayı sağlayan bir eklentidir. Eklenti, hem görev hem de politika özelliğine sahiptir.
Görev tarafında, eklenti ekranının açılmasıyla birlikte ilgili Ahenk makinesindeki güvenlik duvarı kuralları getirilir. Bu ekran üzerinde herhangi bir düzenleme yapılamaz. Yeni güvenlik duvarı kuralı eklemek için eklentinin politika tarafını kullanmak gereklidir.
![Firewall Eklenti](images/firewall-eklenti.png)
Eklentinin politika tarafında uygulanmak istenen güvenlik duvarı kuralı/kuralları COMMIT ifadesinden önce belirtilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse;
****filter**
**:INPUT ACCEPT [9:927]**
**:FORWARD ACCEPT [0:0]**
**:OUTPUT ACCEPT [3:378]**
**uygulanmak_istenen_firewall_kuralı**
**COMMIT**
ifadesi güvenlik duvarı kuralını uygulamak için yeterli olacaktır.
![Firewall Politika](images/firewall-politika.png)
**:INPUT, :FORWARD** ve **:OUTPUT** ifadeleriyle başlayan kısımlar görev esnasında getirilen güvenlik duvarı kurallarının **:INPUT, :FORWARD** ve **:OUTPUT** ifadeleriyle başlayan kısımlarının aynısıdır.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 40 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 41 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 22 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 81 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 22 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 41 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 39 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 30 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 46 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 38 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 29 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 48 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 47 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 38 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 36 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 37 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 18 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 19 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 36 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 48 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 22 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 63 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 64 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 13 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 34 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 33 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 33 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 52 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 44 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 28 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 33 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 20 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 28 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 20 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 33 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 25 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 36 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 67 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 31 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 23 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 37 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 85 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 53 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 25 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 19 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 28 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 20 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 7.4 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 152 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 24 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 25 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 12 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 12 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 90 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 34 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 16 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 17 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 63 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 21 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 32 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 13 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 20 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 23 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 26 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 13 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 6.2 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 423 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 18 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 19 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 19 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 18 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 39 KiB

View file

@ -0,0 +1,13 @@
# Varlık Yönetim Eklentisi
Ağdaki cihazları belirtilen ip aralığı ve port aralığına göre listelemek, bulunan cihazlara ahenk yüklemek ve dosya paylaşımı yapmak için geliştirilmiştir.
Varlık Yönetimi, bir görev eklentisidir.
Ağdaki Cihazlar görevinin çalıştırılmasıyla eklenti editörü açılır.
![Im281](images/inventory.png)
Eklentide iki tane tarama seçeneği bulunmaktadır: Ahenk üzerinden tarama, Lider- üzerinden tarama. Hem eklentinin bulunduğu Lider makinesinden hem de Ahenk makinesinden tarama yapılabilmektedir.
Tarama seçeneği ve Zamanlama Şablonu seçildikten sonra taranmak istenen ip aralığı resimde de görüldüğü gibi arada “–” olacak şekilde girilir. Port aralığı da yine aynı şekilde belirtildikten sonra Taramayı Başlat butonuna basılmasıyla tarama başlatılır ve bulunan makineler IP Adresleri, Hostları, Portları, İşletim Sistemleri, Uzaklıkları, Çalışır Olduğu Süreleri, MAC Adresleri ve MAC Sağlayıcıları ile birlikte listelenir. Listedeki herhangi bir makinenin seçilip Ahenk yükle butonuna basılmasıyla seçilen makineye Ahenk kurulumu gerçekleşir. Yine aynı şekilde herhangi bir dosyanın seçilen makineyle paylaşılması Dosya paylaş butonuyla gerçekleştirilir.

View file

@ -0,0 +1,31 @@
# Yerel Kullanıcılar Eklentisi
Sisteme yeni kullanıcı ekleme, kullanıcıyı silme ve varolan kullanıcı üzerinde değişiklikler yapmak için geliştirilmiştir. Ekleme ve düzenleme ekranlarında kullanıcı adı, parola, ev dizini, aktiflik/pasiflik durumu ve kullanıcı grupları alanları yer alır.
Yerel kullanıcılar, bir görev eklentisidir. Dört farklı özelliğe sahiptir: Listeleme, Kullanıcı Ekleme, Silme, Düzenleme.
## Listeleme
![Localuser Liste](images/localuser-liste.png)
Yerel Kullanıcılar ekranının açılmasıyla birlikte bilgisayar üzerinde bulunan bütün kullanıcılar ait oldukları gruplar, ev dizinleri ve aktif olup olmama durumlarıyla birlikte listelenir.
ılan ekranda üç tane seçenek bulunmaktadır: **Ekle, Sil, Düzenle**
Ekleme ekranında sisteme yeni bir kullanıcı eklenir. Listeden herhangi bir kullanıcının- seçilip **"Sil"** butonuna basılmasıyla kullanıcı sistemden silinir. Yine aynı şekilde **"Düzenle"** butonuna basılmasıyla açılan ekranda kullanıcı üzerinde herhangi bir değişiklik yapılabilir. Aynı zamanda listedeki kullanıcı üzerine çift tıklamayla da düzenleme ekranıılabilir.
## Kullanıcı Ekleme
Yeni kullanıcı eklemek için kullanıcı adı kısıtlarına uyan bir kullanıcı adı, parola ve ev dizini girilir.
Kullanıcının **"Aktif"** ya da **"Pasif"** olacağı belirtilir (Pasif olma durumunda kullanıcının login olmasına izin verilmemektedir.). Kullanıcı Grupları kısmı ise opsiyoneldir. Kullanıcı birden fazla gruba eklenebileceği gibi hiçbir gruba da eklenmeyebilir.
Gerekli bütün bilgiler yazıldıktan sonra **"Çalıştır**" butonuna basılmasıyla birlikte kullanıcı sisteme eklenir. Ekleme ekranı kapatıldığında liste yenilenecek ve yeni kullanıcı da listede görünecektir.
## Kullanıcı Düzenleme
![Localuser Duzenle](images/localuser-duzenle.png)
Kullanıcı adını değiştirmek için **"Yeni Kullanıcı Adı"** alanı doldurulur. Parola kısmı boş bırakılırsa kullanıcının önceki parolası değiştirilmeyecektir. Ev dizini, aktiflik/pasiflik durumu ve gruplar kısımları da düzenlendikten sonra **“Çalıştır”** butonuna basılır ve listeleme ekranında kullanıcının son durumu görülür.
![Localuser Son](images/localuser-son.png)

View file

@ -0,0 +1,13 @@
# Oturum Yöneticisi Eklentisi
Kullanıcının/kullanıcıların oturum açabilecekleri zaman dilimleriyle ilgili izinlerini düzenlemek için geliştirilmiştir. Belli bir süreye kadar geçerli olan oturum açılabilecek zaman dilimleri, gün ve saat bazında belirtilir.
Eklenti, hem görev hem de politika özelliğine sahiptir. Görev tarafında, bir Ahenk makinesinde oturum açmış tüm kullanıcıların oturumlarını tek bir tuşla sonlandırmayı sağlar.
![Im154](images/oturumlari-sonlandir.png)
Politika tarafında kullanıcının/kullanıcıların hangi zaman dilimleri içerisinde oturum- açabileceği beliritilir. Bunun için Son Geçerlilik Tarihine kadar geçerli olacak bir kural belirlenir. Örneğin resimde, kullanıcının 5 Mart 2018 tarihine kadar haftanın 5 (pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma) günü sabah saat 08:00 ile akşam saat 17:12 arasında oturum açabileceği söylenmiştir. Geri kalan zaman diliminde kullanıcı oturum açsa bile 1 dakika içerisinde oturumu sonlandırılacaktır. Yine aynı şekilde, başka bir kural tanımlanmadığı takdirde, Son Geçerlilik Tarihinden sonra kullanıcının oturum açmaya izni olmayacak ve oturumu sonlandırılacaktır.
![Im146](images/oturum-yonetimi-profil.png)
Eklentide tanımlanan cron görevi yardımıyla kullanıcının izinli olduğu zaman diliminin- dakikada bir kontrol edilmesi sağlanmıştır. Bu durum tek bir kullanıcıya uygulanabileceği gibi tek bir makine üzerindeki bütün kullanıcılara da uygulanabilir.

View file

@ -0,0 +1,47 @@
# Ağı Yönet Eklentisi
Eklenti görev şeklinde çalışmaktadır. Herhangi bir Ahenk üzerine uygulandığında o Ahenk üzerindeki ağ ayarlarını okuyarak ekrana getirir.
![Network](images/network-mevcut-konfigurasyon.png)
Ahenk üzerinde daha önce tanımlanmış olan dns konfigürasyonuna **"DNS"** sekmesinden erişilebilir.
![Network](images/network-dns.png)
**"Ekle"** simgesine tıklanarak yeni bir dns tanımlanabilir. Bu ekranda belirlenen dns ip adresi tanımlandıktan sonra dns ayarının aktif-pasifliği belirlenebilir.
![Network](images/network-yeni-dns.png)
**"Çalıştır"** simgesine tıklanarak yeni dns adresi Ahenk üzerine uygulanabilir.
![Network](images/network-yeni-dns-1.png)
Ekran kapatılarak yeniden **"Ağı Yönet"** denilerek girilen dns adreslerinin Ahenk üzerinde bulunduğu kontrol edilebilir. Tanımlanan dns **"Sil"** simgesine tıklanarak kaldırılabilir.
![Network](images/network-yeni-dns-2.png)
Ahenk üzerinde **"/etc/hosts"** adresinde daha önce tanımlı olan sunucu adresleri **"Sunucular"** ekranında görülebilir.
![Network](images/network-sunucular-1.png)
**"Ekle"** simgesi ile yeni sunucu(ların) tanımlaması yapılabilir.
![Network](images/network-sunucular-2.png)
Yine Ahenk üzerinde **"/etc/hostname"** altında tutulan makine adı **"Genel"** sekmesinden değiştirilebilir. Yeni sunucu adı girildikten sonra **"Değiştir"** simgesi ile yeni makine adı Ahenk üzerine uygulanır.
![Network](images/network-genel.png)
Ekran kapatılarak yeniden **"Ağı Yönet"** denilerek girilen makine adının Ahenk üzerinde değiştiği kontrol edilebilir.
![Network](images/network-genel-1.png)
**"Ağ Ayaları"** sekmesi ile Ahenk üzerine yeni bir ağ ayarı yapışlandırması yapılabilir.
![Network](images/network-agayarlar.png)
**"Ekle"** simgesine tıklandığında gelen ekranda **"Tip"** değeri ile ağın **"STATIC"**,**"LOOPBACK"** ve **"DHCP"** seçimi yapılır. Seçime göre alt değerlerin düzenleme seçeneği aktif-pasif olur.
![Network](images/network-yeni-agarayuzu.png)
Bu ekrana gerekli değerler girilerek **"Çalıştır"** simgesine tıklanmalıdır.

View file

@ -0,0 +1,57 @@
# Paket Yönetimi Eklentisi
Paket Yönetimi eklentisi bir görev eklentisidir. Eklenti, Ahenk makinelerinde paket kontrolü, paket yükleme-kaldırma, depo ekleme gibi paket işlemleri ile ilgili temel görevleri yerine getirmektedir. Çalıştırılan görevler doğrultusunda edinilen bilgi ile oluşturulan dört rapor da eklenti bünyesindedir.
**Paket Yönetimi Eklentisi**'ne herhangi bir Ahenk makinesine sağ tıklanılarak **"Görev- Çalıştır"** menüsünün **"Paket Yöneticisi"** alt menüsünden ulaşılmaktadır.
## Paket Kontrolü
Adı ve (isteğe bağlı olarak) sürüm bilgisi belirtilen paketin seçilmiş olan Ahenk/ler içerisinde yüklü olup olmadığı bilgisini tabloda kullanıcıya sunar.
![Package Manager Filter](images/package-manager-filter.png)
Paket kontrolü görevi aynı anda birçok makine üzerinde işlem yapılabilen bir görevdir. Tabloda gösterilen bilgiler üzerinde çeşitli filtrelemeler yapılabilir, arama grupları oluşturulabilmektedir (Yüklü olan makineler seçilsin, istenilen bir paket versiyonu yüklü olan makineler seçilsin, yüklü olmayan makineler seçilsin özellikleri yanında manuel olarak da seçim yapılarak arama grubu oluşturulabilmektedir.).
## Paket Arşivi
Bir Ahenk makine için çalışan bu görev, **"Paket Adı"** bölümüne girilen paket ismini içeren paketlerin yüklenme, güncellenme, kurulum zamanı bilgilerini kullanıcıya sunar. Kullanıcının önceki bir sürümü seçmesi ve **"Sürüme Dön"** butonuna tıklaması halinde Ahenk makine ilgili paketin seçilen versiyonuna geri döner.
![Package Manager Arsiv](images/package-manager-arsiv.png)
## Paket Depoları
Bir Ahenk makine için çalışan bu görev, makinede bulunan tüm depoların listelenmesini sağlamaktadır.
![Package Manager Depolar](images/package-manager-depolar.png)
Kullanıcı buradan seçtiği depoyu çıkarabilmekte ve **"Ekle"** butonuna tıklayarak açılan- pencereye yeni bir depo URLi girebilmektedir. **"Çalıştır"** butonuna tıklandığı takdirde yeni eklenen depolar Ahenk makineye eklenecek; çıkarılan depolar ise Ahenk makineden çıkarılacaktır.
## Paket Kur/Kaldır
Bir Ahenk makine için çalışan bu görev, makinedeki tüm paketleri yüklü olup olmadığı bilgisiyle kullanıcıya sunar.
![Package List](images/package-list.png)
Kulanıcı buradan istenen durum bilgisini değiştirerek her bir paket için yükleme ve kaldırma işlemi yapabilmektedir.
![Package Uninstall](images/package-uninstall-1.png)
İstenen durum bilgisini değiştirmek için ilgili kolun tıklanılmalı ve açılan menüden **"Yükle"** veya **"Kaldır"** seçeneklerinden biri seçilmelidir. Aynı anda birden çok paket işlemi yapılabilmektedir. Paket sorgulandığında kaldırıldığı görülebilir.
![Package Uninstall-2](images/package-uninstall-2.png)
## Uygulama Çalıştırma İstatistikleri
Birçok Ahenk makinede aynı anda çalışabilen bu görev, belirli bir kullanıcı ya da komut için kac kere işletildiği bilgisi, işletim tarihleri, işletim süreleri gibi bilgileri tabloda sunan ve aynı zamanda ileride raporunu alabilmek adına bu bilgileri, eş zamanlı olarak, veri tabanına kaydeden görevdir. Sadece komut ve kullanıcı alanları dolu iken seçilen kullanıcı veya komut bilgileri tabloya gelirken **"Yalnız bu kullanıcı için işlem yap"** butonu tıklandığında sadece girilen kullanıcı ismiyle giriş yapan ve girilen komutu çalıştıran kullanıcıların verileri getirilir.
![Package Uninstall-2](images/package-istatistik.png)
## Paket ve Depo Yönetimi
Birçok Ahenk makinede aynı anda çalışabilen bu görev, belirtilen bir ya da daha fazla deponun içeriğindeki paketleri listeler.
![Paket ve Depo Yonetimi](images/paket-ve-depo-yonetimi.png)
Listelenen bu paketler arasından bir ya da daha çok paket şeçilip yükleme/kaldırma işlemleri yapılabilir.
![Paket ve Depo Yonetimi Yukle](images/paket-ve-depo-yonetimi-yukle.png)

View file

@ -0,0 +1,17 @@
# Uzaktan Erişim Eklentisi
VNC yapısını kullanarak herhangi bir ağ sunucusu üzerinde çalışan grafik arayüz uygulamalarına başka bir bilgisayardan kolaylıkla ve hızla erişerek bu uygulamaların kullanılabilmesini ve yönetilebilmesini sağlar.
Uzaktan Erişim, bir görev eklentisidir. Uzaktan erişim yapılmak istenen Ahenk makinesi üzerinden görev ekranıılır ve **“Çalıştır”** butonuna basılır.
![Uzaktan Erişim - Ahenk İsteği](images/uzaktan-erisim.png)
Bu butona basılmasıyla birlikte Ahenk makinesi üzerinde aşağıdaki uyarı ekranıyla karşılaşılır.
![Uzaktan Erişim - Ahenk İsteği](images/uzaktan-erisim-ahenk.png)
Belirtilen ipye makinenin Ahenk bilgisayarında bulunan VNC sunucusuna bağlanmak istediği söylenir ve Ahenk kullanıcısına bu bağlantıya izin verip vermediği sorulur. Ahenk kullanıcısının bu bağlantıya izin vermesi durumunda VNC sunucusuna bağlantı gerçekleşir.
![Im267](images/uzaktan-erisim-server.png)
Bağlantı sonucunda Lider-Console kullanıcısının karışısında Ahenk makinesinin masaüstü açılacaktır. Bu ekran sayesinde Ahenk makinesi üzerinde sanki o makineyi kullanıyormuşçasına istenilen değişiklikler yapılabilir, makinenin o anki durumu görülebilir ve makine üzerindeki işlemler görsel olarak yürütülebilir.

View file

@ -0,0 +1,31 @@
# Kaynak Yönetimi Eklentisi
Eklenti bir görev eklentisidir. Ahenk makinelerindeki kaynakların anlık kullanımına dair kullanıcıya bilgi vermekte ve aynı zamanda bu kaynakların yönetimini sağlamaktadır. Eklenti iki görevden oluşmaktadır. Bu görevler aşağıda belirtilmektedir.
## Kaynak Kullanım Bilgisi
Bir Ahenk için çalıştırılan bu görev, Ahenk makinesinin anlık kaynak kullanım bilgisini kullanıcıya sunmaktadır.
![Kaynak Kullanımı](images/kaynak-kullanimi.png)
## Kaynak Kullanım Alarmları
* Bir Ahenk makine için çalıştırılan bu görev için kullanıcı tarafından bir zaman aralığı belirlenir.(Örneğin 50 saniyede bir ölçüm yapılsın)
* Bellek alarmı için kısıtlamalar belirlenir (Örneğin bellek kullanımı yüzde 70i geçtiğinde- alarm verilsin)
* Bellek kullanımı esnasında belirtilen kullanım kısıtını belirli bir sürede kaç kere- aşıldığında yeni bir uyarı verileceği bilgileri belirlenir.(Örneğin; bir önceki maddede belirtilen kısıtlar doğrultusunda oluşturulan bellek alarmı sayısı 6 dakika içerisinde 3 kere yinelenirse alarm verilsin)
* İşlemci alarmı için kısıtlamalar belirlenir (Örneğin işlemci kullanımı yüzde 70i- geçtiğinde alarm verilsin)
* İşlemci kullanımı esnasında belirtilen kullanım kısıtını belirli bir sürede kaç kere- aşıldığında yeni bir uyarı verileceği bilgileri belirlenir.(Örneğin; bir önceki maddede belirtilen kısıtlar doğrultusunda oluşturulan işlemci alarmı sayısı 6 dakika içerisinde 3 kere yinelenirse alarm verilsin)
* Alarmların türleri belirlenir (mail gönder, makineyi kapat).
* Alarmın hangi mail adresine bildirileceği bilgisi belirlenir.
**"Değişken Ortalama"** butonuna tıklanıldığında ölçümler belirtilen kısıtlar dahilinde başlar. Tablo ve Bellek-İşlemci kullanım şablonları dinamik olarak güncellenir. Bellek kullanım şablonu her bir ölçüm sonucunda ortalama bellek kullanım miktarını, İşlemci kullanım şablonu ise ortalama işlemci kullanımını göstermektedir.
![Kaynak Kullanımı](images/kaynak-kullanım-veri-listesi.png)
Ölçümler, kullanıcı **"Sabit Ortalama"** butonuna tıklayana kadar devam edecektir.
![Kaynak Kullanımı](images/kaynak-kullanım-veri-listesi-duzenle.png)
Bu esnada oluşturulan her bir alarm **"Alarm Listesi"** sekmesinden görülebilmektedir.
![Kaynak Kullanımı](images/kaynak-kullanım-veri-listesi-alarm.png)

View file

@ -0,0 +1,9 @@
# Rsyslog Eklentisi
Rsyslog eklentisi bir profil eklentisi olup Ahenk makinesinde bulunan log dosyalarının- rotasyon konfigürasyonun sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Profilde, kullanıcı log dosyalarının rotasyon sıklığını (günlük, haftalık, aylık, yıllık), ne kadar eski logu tutacağı bilgisini, log dosyasının rotasyonu için gereken dosya büyüklüğü miktarını(MB) belirleyebilmektedir. Ayrıca kullanıcıya log dosyaları ile ilgili; rotasyondan sonra yeni log dosyası yaratılsın, eski log dosyaları sıkıştırılsın, log dosyası yok ise hata verilmeden geçilsin gibi seçenekler de sunulmaktadır.
Kullanıcı tabloya rotasyonunu sağlamak istediği log dosyalarını, nereye rotasyon sağlanacağını ve yerelde mi yoksa uzak makinaya mı yedekleneceği bilgilerini ekleyerek konfigürasyonu sağlayabilmektedir. Uzak sunucuya yedeklenecek olan log dosyaları için uzak sunucu adres, port ve protokol bilgileri de girilmelidir.
![Im209](images/rsyslog.png)

View file

@ -0,0 +1,15 @@
# Ekran Koruyucu Eklentisi
Xscreensaver uygulamasına ait konfigürasyon dosyasının kullanıcıya özel düzenlenebilmesini sağlar. Konfigürasyon dosyası düzenlenmiş olan uygulama, yeni değişikliklere adapte olmuş bir şekilde çalışır.
Ekran Koruyucu, bir politika eklentisidir. Xscreensaver uygulamasına ait konfigürasyon dosyasına resimlerde görülen değişkenlerin eklenmesini ve güncellenmesini sağlar. Kullanıcı bazlı bir politika eklentisi olduğu için Xscreensaver uygulamasında yapılan değişiklikler sadece uygulanan kullanıcı üzerinde etkilidir.
![Screensaver Goruntu Modu](images/screensaver-1.png)
![Screensaver Goruntu Yonetimi](images/screensaver-2.png)
![Screensaver Guc Yonetimi](images/screensaver-3.png)
![Screensaver Metin Goster](images/screensaver-4.png)
![Screensaver Soluklastirma ve Renk Haritasi](images/screensaver-5.png)

Some files were not shown because too many files have changed in this diff Show more